Uni nähty 7.8.2012

Olen metsässä kulkevalla hiekkatiellä. Metsä on etupäässä suomalaista havumetsää ja tie on tavallinen suomalainen hiekkatie. Alueella on kapinallisia, jotka piileskelevät metsässä heitä etsiviltä armeijan joukoilta ja taisteluhelikoptereilta.

Kuljen muutaman henkilön kanssa jotakin kylää kohti. Seurassani liikkuu muutama henkilö, jotka ovat luultavasti kapinallisia. Tien varressa olevaan puuhun on naulattu yhdysvaltalaisen maa- ja ilmatorjuntaohjusten mainoksia. Mainokset ovat kuluneella A4-kokoisella paperilla, ja niissä ohjeistetaan mustavalkoisin kuvin ohjuksen käyttöä. Katseltuamme hetken mainosta jatkamme matkaa.

Kuulen kaukaista jyrinää josta huomautan myös seurassani liikkuville taistelijoille. He sanovat äänen tulevan vain junasta, joten rauhoitun itsekin. Hetken päästä näenkin kaukana kulkevan junan. Ääni ei kuitenkaan katoa sen mentyä ohitse, vaan päinvastoin voimistuu.

Tajuan nyt äänen tulevan taisteluhelikopterista. Tajuan myös, että olemme vaarassa ja että tiellä liikkuessamme helikopterin on helppo löytää meidät. Hätääntyneenä painaudun katuojaan puunrunkoa vasten ja sanon muillekin, että heidän täytyisi suojautua lähestyvältä viholliselta. Muut jäävät kuitenkin tielle seisomaan. Pelkään hyvin vihreästä metsämaastosta erottuvien harmaiden housujeni ja mustien kenkieni paljastavan piilopaikkani.

Suljen silmäni ja samalla kuulen jonkun seurueestani ampuvan muutaman laukauksen rynnäkkökiväärillä. Heti tämän jälkeen kuulen kuinka muutkin alkavat tulittamaan helikopteria. Pidän silmiäni edelleen kiinni ja aseiden melu käy lähes sietämättömäksi, joten painan kädet korvilleni.

Tulitus loppuu ja "nukahdan" hetkeksi. Herään, kun kuulen yksittäisiä aseenlaukauksia läheltä, niitä seuraa raskaampaa tulitusta. Äänten hiljettyä nousen ylös, muutama kapinallinen on edelleen hiekkatiellä. Heidän vieressään maassa on helikopteri, joka ei liiku ja jonka sisällä ei ole ketään. Ammun jostain saamallani rynnäkkökiväärillä lyhyen sarjan helikopterin ikkunaan, mutta luodinkestävään lasiin syntyy vain vaaleita naarmuja. Uni loppuu.


Muutamia huomioita

Tähänkään uneen en löydä merkittävästi yhtymäkohtia valve-elämästä. Metsätiet nyt ovat tuttu miljöö minulle, olenhan asunut koko nuoruuteni metsäisessä syrjäkylässä. Unen näkemisen aikoihin lähestyvä metsästyskausi ja ampumaratakäynnit saattavat olla aseteeman taustalla. Tuolloisen kotini lähellä kulkee rautatie, joten junan tai junan kolinan esiintyminen unessa on tavallista.

Myös lähestyvä asepalvelus ja sen aiheuttamat mietteet voivat olla unen tausalla. Astuin siis armeijan harmaisiin tammikuussa 2013, nykyään kotiutumisesta on jo yli vuosi.

Harvinaisen looginen uni, jossa ei oikeastaan esiinny epäloogisuuksia tai erityisen mahdottomia ilmiötä. Tunnelmaltaan jännittynyt ja huolestuttava, muttei missään tapauksessa painajaisen tyyliin pelottava.